Directe verdamping

Er zijn verschillende manieren om de warmte uit de aarde te halen.
Wanneer het oppervlak van de tuin even groot is als het verwarmde woonoppervlak en de grond de goede samenstelling heeft dan kan een horizontale energiecollector worden overwogen.Bij de directe verdamping bestaat deze energiecollector uit koperen buizen die met een dun laagje kunststof zijn bekleed en op een diepte van 80 tot 150 cm gelegd worden. 

In tegenstelling tot de verticale systemen waarbij glycol als tussenmedium gebruikt wordt, stroomt bij de directe verdamping het koelgas van de warmtepomp in deze koperen buizen en neemt de warmte op uit de aarde. Het koelgas doet dat heel gretig en efficiënt, er is dus een betere warmteoverdracht waardoor de energiecollector in vergelijking met andere systemen kleiner mag zijn.

Om de volledige regeneratie van de bodem elk jaar te garanderen en de plantengroei niet te hinderen bedraagt het minimum oppervlak van de energiecollector ca. 25 tot 30 m² per kW verwarmingsvermogen.

Voor een warmtepomp van 10 kW verwarmingsvermogen is er dus een captatienet van minstens 250 m² nodig. Meer mag want dan zullen de stookkosten lager zijn. (het seizoenrendement stijgt)

De zeer efficiënte energiecollector levert elk jaar opnieuw alle warmte om de woning gul te verwarmen. Deze warmtepomp is heel zuinig en bedrijfszeker alleen al omdat er geen bijkomende circulatiepomp nodig is zoals bij de andere systemen.

Dankzij het haalbaar seizoenrendement van meer dan 5, zijn eenvoud en betrouwbaarheid is dit het beste systeem dat altijd eerste keus moet zijn.