Vochtproblemen
Bouwvocht
Wij zijn een onafhankelijk ingenieursbureau dat de oorzaken van uw vochtproblemen opspoort. We voeren zelf geen werken uit maar begeleiden u of uw aannemer bij de werkwijze om de vochtproblemen efficiënt en definitief op te lossen.
Bouwvocht kan het gebouw en zijn inhoud blijvend beschadigen. Of aanleiding geven tot schimmels die schadelijk zijn voor uw gezondheid.
Bouwvocht kan verscheidene oorzaken hebben. Om deze op te sporen moet men eerst een volledig inzicht krijgen in het hele gebouw.
Vaak wordt vocht aan de voet van muren ontdekt en dat is erg vervelend.
Mogelijke oorzaken
- lekkende dakgoten
- defecte daken, vooral platte daken
- lekkende waterbuizen, kapotte rioleringen
- ontbrekende of defecte afdichtingen
- doorhangende gescheurde folie in spouwmuren
- hygroscopische zouten in het metselwerk
- binnenstromend water bij een verzadigd maaiveld
- doorslaand vocht door een muur
- inwendige condensatie
- uitwendige condensatie
Er is een correcte en volledige analyse van de problemen nodig om de echte oorzaak te vinden.
Pas nadien kan de juiste oplossing worden uitgewerkt.
Vaak wordt gemakkelijkheidshalve aan opstijgend vocht gedacht door capillaire werking. Dit is echter nooit het geval want opstijgend vocht bestaat gewoon niet in metselwerk. Er is altijd een andere oorzaak. Uit de wetten van de fysica blijkt immers dat opstijgend vocht door capillariteit niet mogelijk is van kleine cellen (bv. baksteen) naar grote cellen (de mortelvoeg). Capillariteit gaat alleen van klein naar nog kleiner!
Hier een stuk metselwerk dat permanent in een bak met water staat.
Alleen de onderste baksteen is nat.
Het water geraakt niet doorheen de mortelvoeg. Waar is hier opstijgend vocht?
Dat opstijgend vocht niet bestaat kan u zelf gemakkelijk vaststellen wanneer u bijvoorbeeld langs de Brugse of Amsterdamse reien loopt. Daar staan al gedurende eeuwen muren in het water zonder dat er opstijgend vocht te bespeuren valt.
Kasteel van Beersel in België en Kasteel Van Helmond in Nederland, beiden gebouwd in baksteen in de 14 de eeuw.
Ziet u hier opstijgend vocht?
Twee gebouwen staan al een paar eeuwen in het water. Bij het gebouw links zou u denken dat het over opstijgend vocht gaat. Het gebouw rechts vertoont echter geen probleem.
Geen opstiigend vocht dus. De reden van de vochtproblemen in het gebouw links is doordat het in de middeleeuwen gebruikt werd al stal. Door faecaliën afkomstig van de dieren zijn hygroscopische zouten in het metselwerk gedrongen en die nemen vocht op uit de lucht.
Opstijgend vocht bestaat dus niet. Dure injecties, herstelpleisters, enz. zijn nutteloos. De oorzaak is altijd elders te zoeken en de oplossing is vaak eenvoudig en goedkoper op te lossen.
Wil u meer weten? Bel of mail ons! info@teptec.be - 0479 / 602 708